Fusion Living

Ik schreef al eerder over de woonkamer van mijn zus, die veel gereisd heeft, en ook gedurende langere tijd in verschillende buitenlanden heeft gewoond. Niet alleen haar woonkamer, maar haar hele huis draagt de tekenen van deze reislustigheid en voorliefde voor andere culturen. Ik heb na die verhuizing nog eens zitten denken waarom deze Oriëntaalse decoraties en meubilair in haar inboedel zo aansprekend en inspirerend zijn. Het is namelijk niet alleen zo dat ieder meubelstuk, iedere accessoire op zich zo mooi is. Dat draagt natuurlijk bij aan het geheel, maar het is juist het geheel wat mooier wordt door te combineren.

Maar waarom is het dan zo dat juist die kunstvormen uit verschillende culturen samen zo’n mooi effect opleveren? Volgens mij heeft dat te maken met creatie en creativiteit. Een interieur dat bijvoorbeeld uitsluitend uit de meest schitterende Chinese meubelstukken en decoraties bestaat is wel heel mooi, maar geeft bij mij een gevoel alsof ik in een museum ben. Het leeft niet. Hetzelfde geldt voor een interieur dat alleen uit Arabische accessoires en meubels is opgebouwd. Maar als je de twee bij elkaar zet, dan krijg je een contrast dat een bepaalde energie opwekt in een omgeving. Juist zulke kunstuitingen naast elkaar zorgen voor dynamiek in een interieur. Op deze manier bouw je een interieur op dat uniek en persoonlijk is en dat nooit verveelt.

Zoals ik eerder schreef combineert mijn zus bijvoorbeeld Marokkaanse en Iraanse tapijten met Tibetaanse en Mongoolse accessoires. Maar dat is lang niet alles. Marokkaanse kussens sieren haar sofa, Arabische sieraden decoreren haar wanden, Egyptisch textiel in haar slaapkamer. Naast de meubelstukken heeft zij ook tal van Oriëntaalse gebruiksvoorwerpen. De Japanse theeset geeft altijd een speciale sfeer als ik thee bij haar drink. En de Marokkaanse schalen voor salade en gerechten geven de tafel een prachtig aanzicht tijdens diners. De overvloed aan verschillende culturen geeft een bijzonder gevoel van rijkdom als ik in haar huis ben.

Mijn favoriete theekopjes

Kortom, door het combineren van verschillende stijlen komt je interieur echt tot leven. Fusion living wil ik het noemen, juist daarom: een levend interieur, dat met je mee ontwikkelt en groeit. Op een dagelijkse basis groeit het met je mee wanneer je fijn bewerkte Japanse theekommetjes combineert met Turkse rieten placemats. Maar ook op de lange termijn leeft je Oosterse interieur wanneer al je mooie spullen na een verhuizing bijvoorbeeld opnieuw een rol te vervullen krijgen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *